O bio produktech se hovoří snad na každém našem kroku, jsou už naštěstí zcela běžné dostupné nejen ve specializovaných obchodech, na internetu najdeme spoustu dobrých rad a tipů, jak je zpracovat, ať už ve studené nebo teplé kuchyni.
Co je vlastně bio
To, co je opravdu bio, by mělo mít rostlinný nebo živočišný základ, např. zelenina nebo ovoce by neměly být chemicky ošetřeny (žádná uměle vyrobená hnojiva, chemický postřik apod.), k jejich ošetření by se měli používat ekologické prostředky. Stejně tak by tomu mělo být i při chovu hospodářských zvířat, která by měla být krmena pouze kvalitním krmivem bez jakéhokoliv zásahu chemicky upravených produktů.
Biopotravina, jak její označení napovídá, je tvořena bioproduktem, všechny takové výrobky by měly mít značku, dle které poznáme, že se jedná o výrobek bio. Při nákupu bio produktů bychom měli věnovat pozornost jejich označení, což je upraveno i zákonem. Všechny takové produkty by měly mít certifikát a poznáte je podle označení „BIO“ a „KEZ“.
Nejčastější bio produkty
Staletí používaná bílá mouka je postupně nahrazována moukou zdravou (jáhelnou, rýžovou), to se dotýká hlavně chleba a pečiva, což je nejen zdravé, ale pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu, i naprosto nezbytné. I klasické české přílohy, jako jsou knedlíky, se dají uvařit ve formě zdravější a pro organismus přijatelnější formě, jedním z příkladů jsou jáhlové knedlíky. Z jáhel se dá připravit i výborné rizoto. Oblíbenou přílohou je i kuskus, který se dá připravit v různých variantách nebo cizrnový hummus (vhodný pro přípravu pomazánek). Výbornou variantou pro lehký letní oběd je i cizrnový salát.
Nejen bio jídlo
Kromě potravin můžete i svoji domácnost vybavit bio produkty, může to být kosmetika stejně dobře jako prostředky určené k úklidu, které jsou navíc neškodné i pro životní prostředí.